Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan maradjunk egészségesek télen-nyáron?
  2023-12-07 21:49:58, csütörtök
 
  Egy régi kínai mondás azt tanácsolja: ha beteg vagy, ne gyógyírt keress: inkább találd meg a központodat és magadtól meggyógyulsz! (Ha testileg-lelkileg egyensúlyban vagy, akkor a szervezeted öngyógyító tevékenysége az, ami sokkal hatékonyabban meggyógyít, mint a patikaszerek).

Az évszakok váltakozása gyakran jár hangulatingadozással és betegségekkel. A kulcs a változatlan egészséghez évszakváltások alatt az étrend, az életstílus és a mindennapi rutin átalakítása. Az ősz az életerő összegyűjtésének, felhalmozásának és elraktározásának az évszaka.

Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a test, a lélek és a szellem egyensúlyát az évszakváltások során, a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tanításai szerint összhangba kell hoznunk a személyes energiamezőnket a természet nagyobb energiáival, amelyekkel energikusan össze vagyunk kötve. A HKO-ban az évszakok változásai a yin és yang energiák közti váltásokat képviselik.

Ahogy beköszönt az ősz, a yin energiái váltják fel a yang hatalmas nyári energiakészletét. A yin energia befelé és lefelé hat - szemben az extrovertált yang energiával, amely kifelé és felfelé árad.

Minden egyes évszakváltás speciális alkalmazkodást igényel a szervezetünk, az elménk és a szellemünk részéről annak érdekében, hogy jó egészségben éljünk egész évben.

Tippek arra, hogyan hangolódjunk rá energetikailag az őszre

Kezdjen el naponta jógaszerű légzésgyakorlatokat végezni! Lassan lélegezze be (a hasba) a gyógyító energiákat, majd lassan lélegezze ki az orron át a rossz érzéseket és a negativitást! Akkor jó a légzés, ha teljesen hangtalan és szinte láthatatlan a mellkas mozgása a ki- és a belégzés során.

Járjon szaunába (méregtelenítésnek) és masszázsokra, és használjon hozzájuk feldolgozatlan szezám olajat, vagy vetiver, szantálfa, pacsuli vagy muskotályzsálya illóolaját!

Akupunktúrával és/vagy jógagyakorlatokkal oldja fel a régi energiákat a testében! Forduljon a teste központja felé meditálás segítségével!

Ételjavaslatok
A kínai orvoslás az ízfajták és a hőmérsékletük alapján sorolja be az ételeket különböző energiaszintekre: édes, keserű, csípős, fanyar, sós és savanyú; valamint hideg, hűvös, langyos és meleg.

A keserű ételek a test alsó, vagy yin részére irányítják az energiát. A fanyar ételek savanyúak és összehúzó hatásúak, a csípős ételek pedig szintén segítenek az őszi egyensúly fenntartásában.

A főtt vagy párolt organikus gyökérzöldségek kiváló őszi és téli elemózsiának számítanak. Az őszi energiák befelé és lefelé (yin) haladnak, a föld felé, csakúgy, mint a gyökérzöldségekben található energiák.

A cékla, a sárgarépa, az édes répa, a paszternák, a karalábé, a burgonya és a gumós zeller szinte mindenhol kapható ősszel. A spagetti tök és a párolt gumós kömény is ízletes választás lehet.

Ősszel igyekezzen felváltani a nyers és hideg ételeket főtt vagy párolt, meleg és tápláló ételekre! A jégkrémek, fagyasztott ételek, hideg gyümölcslevek és saláták helyett forduljon a levesek, raguk és meleg italok felé!

A szezonális gyümölcsök, mint az alma vagy a körte, különösen sült formában fogyasztandók, pl. sült alma fahéjjal.
Adjon az ételeknek egy kis csípősséget póré-, vörös- vagy fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával és köménnyel: ezek a növények stimulálják a tüdőt és segítik az emésztést - nem csupán az anyagcsere gyorsításával, de a felesleges gázok felszámolásával is.

Ősszel fontos, hogy a tüdő nyálkaképződés nélkül maradjon kicsit nedves, és hogy a belek szorulás nélkül mozogjanak. Az étrend és az életstílus kulcsfontosságúak az évszakokon át tartó egészség megőrzéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: energiaszintekre, összegyűjtésének, energiakészletét, elraktározásának, felhalmozásának, felszámolásával, muskotályzsálya, gyökérzöldségek, energiamezőnket, évszakváltások, feldolgozatlan, nyálkaképződés, fenntartásában, ételjavaslatok, energetikailag, alkalmazkodást, akupunktúrával, hatékonyabban, hőmérsékletük, gyorsításával, betegségekkel, fogyasztandók, gyümölcslevek, szervezetünk, fokhagymával, masszázsokra, segítségével, hangolódjunk, évszakváltás, egyensúlyban, negativitást, patikaszerek, elemózsiának, tevékenysége, meggyógyulsz, extrovertált, régi kínai, szervezeted öngyógyító, évszakok váltakozása, változatlan egészséghez, mindennapi rutin, életerő összegyűjtésének, szellem egyensúlyát, évszakváltások során, hagyományos kínai, személyes energiamezőnket, természet nagyobb, évszakok változásai, yang hatalmas, extrovertált yang, szellemünk részéről, gyógyító energiákat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Nevem  Facebookon kaptam  Elköszönt  Bertolt Brecht -től idézet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A kételkedés kezelése  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tanuld meg ezt a versemet  Mai harmónia kártyám  Mindig jusson idő nevetni  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einstein gondolata  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A sors  Png kislány  Varga János Veniam - Fontos sz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  A jó emberek mindig szépek mar...  Sokan azt tartják  Bertolt Brecht -től idézet  Popper Péter szavai  Az engedelmesség miért nem vál...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 20  képre írva  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Alázat  Png nő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  George Gordon Lord Byron: Inez...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png csokor  Png rózsa csokor  Hiányzik  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Alázat  Jó éjszakát  Albert Einstein gondolata  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép estét  Png cica  Idő  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy hatékony szolga  képre írva  Hiányzik  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Minden harmadik...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Fekete-erdő desszert  Fehér virág  Hogy lehet megtartani  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Neked tudnod kell  Makszim Gorkij gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szívem  Mindig jusson idő nevetni 
Bejegyzés Címkék
régi kínai, szervezeted öngyógyító, évszakok váltakozása, változatlan egészséghez, mindennapi rutin, életerő összegyűjtésének, szellem egyensúlyát, évszakváltások során, hagyományos kínai, személyes energiamezőnket, természet nagyobb, évszakok változásai, yang hatalmas, extrovertált yang, szellemünk részéről, gyógyító energiákat, rossz érzéseket, mellkas mozgása, belégzés során, régi energiákat, teste központja, kínai orvoslás, hőmérsékletük alapján, ételeket különböző, keserű ételek, test alsó, fanyar ételek, csípős ételek, őszi egyensúly, főtt vagy, őszi energiák, föld felé, édes répa, gumós zeller, párolt gumós, szezonális gyümölcsök, alma vagy, növények stimulálják, emésztést &#8211, anyagcsere gyorsításával, felesleges gázok, tüdő nyálkaképződés, belek szorulás, életstílus kulcsfontosságúak, energiaszintekre, összegyűjtésének, energiakészletét, elraktározásának, felhalmozásának, felszámolásával, muskotályzsálya, gyökérzöldségek, energiamezőnket, évszakváltások, feldolgozatlan, nyálkaképződés, fenntartásában, ételjavaslatok, energetikailag, alkalmazkodást, akupunktúrával, hatékonyabban, hőmérsékletük, gyorsításával, betegségekkel, fogyasztandók, gyümölcslevek, szervezetünk, fokhagymával, masszázsokra, segítségével, hangolódjunk, évszakváltás, egyensúlyban, negativitást, patikaszerek, elemózsiának, tevékenysége, meggyógyulsz, extrovertált, megőrzéséhez, hagyományos, csípősséget, központodat, egyensúlyát, láthatatlan, egészségben, átalakítása, energikusan, energiáival, fagyasztott, egészséghez, váltakozása, változatlan, szervezeted, stimulálják, tanácsolja, változásai, mozogjanak, váltásokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.